НОВАТА НАДЕЖДА СРЕЩУ БОРБАТА С РАКА Е ЧЕРНИЯ МЕД
НОВАТА НАДЕЖДА СРЕЩУ БОРБАТА С РАКА Е ЧЕРНИЯ МЕД

УЧЕНИТЕ ДОКАЗАХА: СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД УНИЩОЖАВА РАКОВИ КЛЕТКИ

След 3 годишно проучване проф. д-р. Колайли от Техническият университет “Карадениз” сподели: “Мановият мед от дъб е богат на фенолни киселини и има 5 пъти по-голям антиоксидантен характер от нектарния мед.”
В аналитичните проучвания, проведени в Техническия университет “Карадениз”, се съобщава, че пробите от дъбов мед, взети от различни части на Странджа планина в градовете Къркларели и Демиркьой в блиозост до България имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с други медове.
Най-важните фактори за високата антиоксидантна активност на дъбовия мед е наличието на висока степен на КВЕРЦЕТИН, ГАЛОВА КИСЕЛИНА, КАФЕЕНА КИСЕЛИНА ФЕНЕТИЛ ЕСТЕР, Р-КУМАРИНОВА КИСЕЛИНА, ЕЛАГОВА КИСЕЛИНА. Те предотвратяват много заболявания като диабет, сърдечни заболявания и белодробни заболявания, както спират или предотвратяват реакции, причинени от свободните радикали, които причиняват рак.

В друго изследване завеждащият отдела по медицинска биохимия проф. д-р Абдуррахим Коцюгит разкри способността на мановия мед да убива раковите клетки

През 2018 г. 9 членен екип от учени изследваха 14 проби от различни видове мед, кестен, бор, кедър, дъб и нектарни медове.
В резултат от изследванията беше установено, че медът, който е най-богат на фенолно съдържание и има най-висок потенциал за убиване на ракови клетки, е мановият мед, който се получава от сока на жълъда.

Проф. д-р. Коцюгит заяви: “Идеалният метод за убиване на ракови клетки при лечението на рак на стомаха е контролирана клетъчна смърт, наречен апоптоза. При апоптозата тези клетки се абсорбират от макрофагите и се унищожават по контролиран начин. Следователно те не увреждат организма за разлика от химиотерапията.”