Манов мед

Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природни дадености (въздух, почва и вода).Това се дължи на листните въшки, които се явяват продуценти на маната и на дъбовия жълъд. Поради тази причина странджанският манов мед е един от най-качествения в света. Получава се от широколистни дъбови гори в района на Странджа. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат. Изключително богат на минерални вещества и витамини. Има противовъзпалително и диуретично действие. Много полезен при простудни заболявания, заболявания на горните дихателни пътища, бъбреците и пикочния мехур. Действа успокояващо на нервната система. Противоанемично средство. Понижава кръвното налягане, стимулира кръвообращението в коронарните съдове и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул.
Мановият мед съдържа огромно количество антиоксиданти, имащи противотуморно действие. Предполага се, че при употреба на манов мед в кръвта на човека се повишава хемоглобинът. Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, желязо, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите – глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. . Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората.

СЪСТАВ: въглехидрати, антиоксиданти, микроелементи, органични киселини, ензими, аминокиселини, витамини, липиди.

Обикновено се препоръчва 15-20 грама манов мед дневно 1-2 часа преди хранене. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.За лечение на сърдечно-съдови и чернодробни заболявания медът се приема разтворен в топла вода – 3 пъти дневно по една супена лъжица, един час преди ядене.