КОИ СМЕ НИЕ

Здравейте, казвам се Стоян от град Царево и съм пчелар трето поколение. Моята фамилия се занимава с производство на Странджански манов мед от далечната 1967г. през която дядо ми Вълчо започва да се занимава с отглеждането на 12 пчелни семейства в странджанското село Фазаново, общ. Царево. Днес 50г. по-късно нашата пчеларска ферма “МАНА” отглежда  655 пч. семейства – биологично сертифицирани.

http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-2.jpg

В нея работим четирима души, аз (Стоян), сестра ми (Валентина), майка ми (Мара) и баща ми (Манол) (регистрирани земеделски стопани). Успяваме да се справим благодарение на професионализма и на това, че сме изградили цех за центрофугиране и разфасовка на Странджански манов мед, който е оборудван с модерна техника и отговаря на хигиенните изисквания на ЕС. Усвоили сме европейски средства по мярка 214 (Агроекология), мярка 112 (Създаване стопанство на млади фермери), подмярка 6.3 (Стартова помощ за малки земеделски стопанства), а също така и по Националната програма по пчеларство. Пчеларска ферма “МАНА” е типичен пример за семеен бизнес. Благодарение на усвоените средства успяхме да създадем модернизирано и конкурентноспособно стопанство.

http://manovmed.bg/gallery/albums/P1270182.jpg
http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-6.jpg
http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-7.jpg http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-8.jpg
http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-9.jpg

Накратко ще разкажа за дейността и някои от призовете ни:

-През 2000-та година баща ми Манол Тодоров е избран за пчелар номер 1 на България. Номинация на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и вестник “Пчелар и кошер”. През същата година печели конкурс, чрез събеседване пътуване до Унгария по проект свързан с пчеларството и финансиран от министерството на земеделието на САЩ.

-От 2004 г. насам организираме  “Фестивал на Странджанския манов мед и Странджански цветен пчелен прашец”, който се провежда през месец август в град Царево. Тази година се проведе 14-тото издание.

-През 2008г. организирахме “Първи световен симпозиум по мановия мед” в град Царево. В него взеха участие 83 научни работници от 26 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия,  Америка и Африка. В момента работим по организацията на “Втори световен симпозиум по мановия мед -10 години по-късно”, който ще се проведе в град Царево през 2018г.

-През годините бяхме канени в различни държави (Турция, Норвегия, Белгия, Украйна, Хърватска, Румъния, Унгария, Франция, Гърция, Словения, Македония, Сърбия, Швейцария, Италия, Германия, Полша, Чехия и др.), където представихме Странджански манов мед и Странджански цветен пчелен прашец. Имахме уникалния шанс да представиме Странджански манов мед и Странджански цветен пчелен прашец в Европейския парлаент в Страсбург и Брюксел.

-През 2015г. Манол Тодоров е награден с приз “Златната писалка” на вестник “Пчела и кошер”.

-През 2015г.печелим награда за “Личност, популяризирала местни производства и продукти в Община Царево”, награда на кмета на община Царево, инж. Георги Лапчев.

-Инициатори сме за регистрацията на Странджански манов мед и Странджаски цветен пчелен прашец като защитено наименование за произход (ЗНП) – предстои.
Регистрацията на Странджански манов мед като защитено наименование за произход (ЗНП), очакваме решение на ЕК.

– През 2017 г. Пчеларска ферма “МАНА” е наградена с приз “Най-добра ферма на Бургаска област”. Награда на Областна Дирекция “Земеделие”

Learn about Honey

МАНОЛ ТОДОРОВ
МАНОЛ ТОДОРОВ
ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЧЕЛАР
МАРА ТОДОРОВА
МАРА ТОДОРОВА
ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЧЕЛАР