СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД
Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природни дадености (въздух, почва и вода).Това се дължи на листните въшки и дъбовия жълъд, които се явяват продуценти на маната. Поради тази причина Странджански манов мед е един от най-качествения в света. Получава се от широколистни дъбови гори в района на Странджа. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.Странджански манов мед е най-добър за вашето здраве, защото има високи нива на: антиоксидантиминерални вещества и олигозахариди.

Антиоксиданти
Антиоксидантите деактивират свободните радикали, които се причиняват от въздуха, слънчевата светлина и замърсяването. Те са медицински разпознати като причина за дегенеративни кожни заболявания като бръчки и промяна в цвета на кожата и могат да увредят клетките и да навредят на имунната система. Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне за ограничаване на тези негативни ефекти.

Олигозахариди
Олигозахаридите са пребиотик (храна за пробиотик), който помага да се поддържа и увеличава броят на “добрите” бактерии в храносмилателната система и да се намали количеството “лоши” бактерии (особено полезни след приемане на антибиотици). Те също така увеличават абсорбцията на калций и магнезий и помагат за елиминиране на токсините.

ДЕЙСТВИЕ:
Има противотуморно, антимикробно, антибактериално, противовъзпалително и диуретично действие.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

  • Анемия.
  • Простудни заболявания.
  • Заболявания на горните дихателни пътища.
  • Бъбреците.
  • Пикочният мехур.
  • Действа успокояващо на нервната система.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Стимулира кръвообращението в коронарните съдове и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул.
  • Повишава хемоглобина.

Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, желязо, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите – глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. . Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората.

СЪСТАВ:въглехидратиантиоксидантимикроелементиорганични киселиниензимиаминокиселинивитаминилипиди.

Начин на употреба:
Обикновено се препоръчва 15-20 грама манов мед  дневно 1 час преди хранене. Разтворен в хладка вода или кисело мляко по-лесно се усвоява от човешкия организъм. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.За лечение на сърдечно-съдови и чернодробни заболявания медът се приема разтворен в топла вода – 3 пъти дневно по една супена лъжица, един час преди ядене.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *