Начало | Продукти | Галерия | За Нас | Фестивал | Контакти |
Навигация
» Начало
» Продукти
» Галерия
» За нас
» Фестивал
» Контакти
» МАГАЗИН
» FACEBOOKЗа Нас
50 ГОДИНИ ПЧЕЛАРСКА ФЕРМА "МАНА"

Здравейте, казвам се Стоян от град Царево и съм пчелар трето поколение. Моята фамилия се занимава с производство на Странджански манов мед от далечната 1967г. през която дядо ми Вълчо започва да се занимава с отглеждането на 12 пчелни семейства в странджанското село Фазаново, общ. Царево. Днес 50г. по-късно нашата пчеларска ферма "МАНА" отглежда  655 пч. семейства – биологично сертифицирани.

http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-2.jpg

В нея работим четирима души, аз, сестра ми, майка ми и баща ми (регистрирани земеделски стопани). Успяваме да се справим благодарение на професионализма и на това, че сме изградили цех за центрофугиране и разфасовка на Странджански манов мед, който е оборудван с модерна техника и отговаря на хигиенните изисквания на ЕС. Усвоили сме европейски средства по мярка 214 (Агроекология), мярка 112 (Създаване стопанство на млади фермери), подмярка 6.3 (Стартова помощ за малки земеделски стопанства), а така също и по Националната програма по пчеларство. Фермата е типичен пример за семеен бизнес. Благодарение на усвоените средства успяхме да създадем модернизирано и конкурентноспособно стопанство.

http://manovmed.bg/gallery/albums/P1270182.jpg http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-6.jpg
http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-7.jpg http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-8.jpg
http://manovmed.bg/gallery/albums/manov-med-kosheri-mana-9.jpg

Накратко ще разкажа за дейността и призовете ни:

-През 2000-та година баща ми Манол Тодоров е избран за пчелар номер 1 на България. Номинация на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и вестник „Пчелар и кошер”. През същата година печели конкурс, чрез събеседване пътуване до Унгария по проект свързан с пчеларството и финансиран от министерството на земеделието на САЩ.

-От 2004 г. насам организираме  "Фестивал на Странджанския манов мед и Странджански цветен пчелен прашец", който се провежда през месец август в град Царево. Тази година беше 14-тото издание.

-През 2008г. организирахме "Първи световен симпозиум по мановия мед" в град Царево. В него взеха участие 83 научни работници от 24 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия,  Америка и Африка. В момента работим по организацията на "Втори световен симпозиум по мановия мед -10 години по-късно", който ще се проведе в град Царево през 2018г.


-През годините бяхме канени в различни държави (Турция, Норвегия, Белгия, Украйна, Хърватска, Румъния, Унгария, Франция, Гърция, Словения, Македония, Сърбия, Швейцария, Италия, Германия, Полша, Чехия и др.), където представихме Странджански манов мед и Странджански цветен пчелен прашец. Имахме уникалния шанс да представиме Странджански манов мед и Странджански цветен пчелен прашец в Европейския парлаент в Страсбург и Брюксел.

-През 2015г. Манол Тодоров е награден с приз „Златната писалка” на вестник „Пчела и кошер”.

-През 2015г. Награда за личност, популяризирал местни производства и продукти в Община Царево, награда от кмета на община Царево, инж. Георги Лапчев.

-Инициатори сме за регистрацията на Странджански манов мед и Странджаски цветен пчелен прашец като защитено наименование за произход  (ЗНП) – предстои.
Регистрацията на Странджански манов мед като защитено наименование за проиход (ЗНП), очакваме решение на ЕК.

Вход
Име:
Парола:

Продукти