Начало | Продукти | Галерия | За Нас | Фестивал | Контакти |
НавигацияОткъде пчелите събират мановия мед #6
Date 30/07/17 - 12:49:56 PM
За своето нормално съществуване пчелите използват за храна въглехидрати, белтъчини, мазнини, минерални соли, витамини и вода. Тези храни те получават от нектара и цветният прашец, събирани от цъфтящата растителност. Освен нектар пчелите събират и така наречената мана, от която приготвят мановия мед. Той е с много по-голямо съдържание на минерални соли. В сравнение с нектарния мед има високи лечебни свойства. Използва се преди всичко при малокръвие. Често неговата цена е почти с една трета по-висока от цената на нектарния мед.

    По дървесната растителност се развиват редица насекомни вредители. Част от тях като листните и щитоносните въшки са тясно свързани с получаването на мановия мед. Тези насекоми имат смучещи устни органи и се хранят със сока на растенията. От сока те си набавят необходимите им белтъчини. Белтъчините в растителния сок са в много малки количества. За да задоволят своите потребности от тях те изсмукват много сок. В растителният сок има големи количества захарни вещества, които биват изхвърляни заедно с екскрементите на смучещите насекоми. Те се появяват като капчици, по иглиците, по листата или по растителността, която се намира под нападнатите от листните и щитоносни въшки дървета, откъдето пчелите го събират. От листата, пробити от вредителите, изтича сок, който пчелите също събират. Това е другият вид мана.

    Проучванията показват, че в Гърция до 65% от събирания мед е манов. Мана се появява преди всичко по смърча, елата, гръцка ела, бора, дъба, бука, кестена, липата, клена.
Извършените проучвания у нас показаха, че освен от листни и щитоносни въшки, пчелите събират мана и от дъбовите жълъди, нападнати от жълъдовия хоботник и от жълъдови плодови червеи.

    Числеността на насекомите, свързани с отделянето на мана, зависи от температурата, наличието на валежи и пр. Освен това между листните въшки и мравките в горските насаждения съществува много тясно взаимодействие (симбиоза). Мравките също събират произвежданата от въшките мана и я използват за храна. В същото време те пренасят листните въшки през есента от листата в корените на дърветата, където те зимуват и през пролетта ги пренасят от корените по клоните на дърветата. Мравката доближава листната въшка и с антените си я потупва по гърба. Листната въшка отделя капка сладки екскременти, която мравката отнася в своето гнездо. Така че колкото повече са мравките в една гора, толкова повече са и листните въшки продуценти на мана.
Между мравките и пчелите е налице конкуренция по отношение на събирането на мана от дървесната растителност. Освен мравките и много други насекоми смучат мана от листата на дърветата и по този начин се явяват също конкуренти на пчелите, които използват маната за приготвяне на мановия мед. Общо обаче е мнението, че пчелите и мравките не са конкуренти, а партньори. Това е защото мравките се грижат за листните въшки, а пчелите събират мана. Останалата от пчелите несъбрана мана бива събирана и оползотворявана от мравките.

    Интересни данни за количеството на получаваната мана съобщава Хейнбах. Според него, от едно липово дърво с около 50 000 листа, нападнато от листната въшка, за вегетациония период се получава до 45 kg мана.

    Самият манов мед в сравнение с нектарният е обикновено по-тъмен. Проучванията са показали, че количеството на минерални соли в мановият мед са много повече, отколкото в нектарния. От захарите особено характерно е наличието в него на мелицитозата. Маната от различните дървесни видове е с различен захарен спектър. Според Шмидт, при различните партиди от манов мед е различно и съдържанието на мелицитозата.

Интересът към проучването на продуцентите на мановия мед както в нашата страна, така и в другите страни, се увеличава. У нас е приет и се разработва проект, свързан с проучванията на продуцентите на манов мед в района на Странджа. Очаква се той да даде нови данни относно особеностите в развитието на насекомите, свързани със събирането на големи количества манов мед в този район.

Източник: Пчеларски Вестник       Автор: Проф. д-р Георги ЦАНКОВ
0 Comments3 Views

НОВО!!! Странджански цветен прашец с ПАМУКЛИЙКА #5
Date 08/10/14 - 01:10:26 PM
Описание на полезното действие на растението се среща от 400 г. пр.н.е, като то се намира в Северна Африка и страните от Средния изток, в голяма част от Средиземноморието и е често срещано в Гърция. Памуклийката е многогодишен храст, който расте на групи в сухи и неплодородни почви, в полупланинските и планински райони на Средиземноморието.
Цъфти през летните месеци, когато се бере и изсушава. Един от видовете памуклийка е Cistus Incanus ssp. Tauricus, който е саморасло и има високо съдържание на полифеноли. Това е билка, която е съхранила непроменени свойствата си през вековете.

ПОЛИФЕНОЛИ
Полифенолите са голяма група от химически съединения, открити в растенията. Те се характеризират с присъствието на повече от една фенолна група, като градивен елемент на молекулата.
Съществуват над 4000 полифенолни съединения. Много от тях са мощни антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, намаляват възпалението и забавят растежа на туморите. Полифенолите придават стипчав и лютив вкус на храните  Можете лесно да ги различите в силния чай, в червеното вино, в зехтина първа преса на студено. Всичко, което придава стипчав вкус обикновено съдържа полифеноли. При растенията, те помагат срещу вредители и придават характерен цвят (антоциани).

ПРИМЕРИ: ресвератрол в червеното вино, капсаицин в лютия червен и черен пипер, тимол в мащерката, канелена киселина в канелата, розмаринова киселина в розмарина, мащерката, ригана, градинския чай и ментата.

ПАМУКЛИЙКАТА Е РАСТЕНИЕТО С НАЙ-ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПОЛИФЕНОЛИ В ЕВРОПА, като другите богати на полифеноли храни и напитки са:

ПОДПРАВКИ:  Карамфил, звездовиден анасон, каперси, къри на прах, джинджифил, кимион, канела;

СУШЕНИ БИЛКИ: Мента, риган, градински чай, розмарин, мащерка, босилек, лимонова клонка, магданоз, риган

НАПИТКИ: Какао, зелен чай, черен чай, червено вино

ГОРСКИ ПЛОДОВЕ:Черна арония, черен бъз, ниска храстова боровинка, слива, череша, касис, къпини, ягоди, малини, сливи, черно грозде.

СЕМЕНА: Лененото, семена от целина, семена от зелено кафе

ЯДКИ: Бразилски орех, лешник, бадем, орех

МАСЛИНИ: Черни маслини, зелени маслини

ЗЕЛЕНЧУЦИ: Артишок, червена цикория, зелена цикория,червен лук, спанак, броколи, червено зеле, червено цвекло, къдрава цикория

ПЛОДОВЕ И ПЛОДОВИ ПРОИЗВОДНИ: Ябълки, ябълков сок, сок от нар, праскова, сок от червен портокал, лимонов сок, кайсии, дюли.

МАСЛА: Екстра върджин зехтин, рапично олио

ДРУГИ: леща, шоколад...

ПОЛИФЕНОЛИТЕ са растителни вещества с антиоксидантни свойства и важно предпазващо действие за човешкото здраве. Проучвания са показали, че повишават доброто функциониране на организма и удължават средната продължителност на живота. Полифенолите спират и ограничават окисляването на липидите в кръвта, повишават нивата на „добрия” холестерол HDL и намаляват нивата на липопротеина LDL или „лошия” холестерол, който подпомага образуването на атеросклеротична плака, която причинява коронарната болест. Благодарение на противовъзпалителното си действие, те намаляват вероятността от образуване на тромби. Също така, имат способността да унищожават свободните радикали, които причиняват окисляване в организма и представляват основен фактор при преждевременното остаряване на кожата. Ограничаването на негативните резултати от окисляването при тъканите спомага и за превенция на рак.
Ако заедно с горното вземем предвид, че памуклийката е растението с най-високо съдържание на полифеноли в Европа, можем да си отговорим защо са толкова много благоприятните свойства на Странджанския цветен прашец с Памуклийка.

Източник:

Материалът е разработен от Вангел Панов
3 Comments2654 Views

СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД #4
Date 10/04/12 - 03:31:43 PM
Какво е манов мед?
Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природни дадености (въздух, почва и вода).Това се дължи на листните въшки, които се явяват продуценти на маната и на дъбовия жълъд. Поради тази причина Странджански манов мед е един от най-качествения в света. Получава се от широколистни дъбови гори в района на Странджа. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.Странджански манов мед е най-добър за вашето здраве, защото има високи нива на: антиоксиданти,минерални вещества и олигозахариди.

Антиоксиданти
Антиоксидантите деактивират свободните радикали, които се причиняват от въздуха, слънчевата светлина и замърсяването. Те са медицински разпознати като причина за дегенеративни кожни заболявания като бръчки и промяна в цвета на кожата и могат да увредят клетките и да навредят на имунната система. Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне за ограничаване на тези негативни ефекти.

Олигозахариди
Олигозахаридите са пребиотик (храна за пробиотик), който помага да се поддържа и увеличава броят на "добрите" бактерии в храносмилателната система и да се намали количеството "лоши" бактерии (особено полезни след приемане на антибиотици). Те също така увеличават абсорбцията на калций и магнезий и помагат за елиминиране на токсините.


ДЕЙСТВИЕ:
Има противотуморно, антимикробно, антибактериално, противовъзпалително и диуретично действие.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:
  • Анемия.
  • Простудни заболявания.
  • Заболявания на горните дихателни пътища.
  • Бъбреците.
  • Пикочният мехур.
  • Действа успокояващо на нервната система.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Стимулира кръвообращението в коронарните съдове и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул.
  • Повишава хемоглобина.


Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, желязо, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите - глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. . Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората.


СЪСТАВ:въглехидрати,антиоксиданти,микроелементи,органични киселини,ензими,аминокиселини,витамини,липиди.           

Начин на употреба:
Обикновено се препоръчва 15-20 грама манов мед  дневно 1 час преди хранене. Разтворен в хладка вода или кисело мляко по-лесно се усвоява от човешкия организъм. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.За лечение на сърдечно-съдови и чернодробни заболявания медът се приема разтворен в топла вода – 3 пъти дневно по една супена лъжица, един час преди ядене.
http://manovmed.bg/images/articles/P1270203.JPG http://manovmed.bg/images/articles/P1270223.JPG
0 Comments4525 Views

МАНОВ МЕД С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ /ПЕРГА/ #3
Date 10/04/12 - 03:29:26 PM
Странджански манов мед с перга, представлява високо концентриран разтвор на перга в Странджански манов мед. Пергата e най-полезната и най-мощната храна в света! Изключително полезен продукт за здравето на човека. Тя е напълно натурална, усвояваща се на 100% от човешкия организъм, защото пчелите вече са обработили прашеца със своите жлези, обогатили са го с ензими, складирали са го в пчелните килийки, където е преминал млечно-кисела ферментация, затова пергата е многократно /близо цели 20 пъти/ по-полезна и силна от цветния пчелен прашец. Съдържа всички необходими ВИТАМИНИ, АМИНОКИСЕЛИНИ, МИНЕРАЛИ, ЕНЗИМИ и КОЕНЗИМИ, ХОРМОНИ НА РАСТЕЖА, ЛИПИДИ и др. По хранителна стойност на пергата не може да съперничи нито един естествен продукт. Пергата има добре изразен анаболен (градивен) ефект, тъй като е източник на белтъчна храна. . Пергата е най-добрата и оптимална комбинация между белтъчини, аминокиселини, минерали, витамини, хормони и ферменти срещаща се в природата. Всички тези шест компонента влизат в уникална реакция и синергия, като се допълват един друг и така още повече увеличават действията си. Затова има и широкоспектърни ползи, като едновременно е силен биостимулатор, анабол, пробиотик, имуностимулатор, енергетик, афродизиак, протектор на сърцето и въобще възстановява, лекува и защитава целия организъм:
ЗА СПОРТИСТИ
ПЕРГАТА има добре изразен анаболен (градивен) ефект, тъй като е източник на белтъчна храна. Възстановява организма от физически натоварвания, тъй като съдържа голямо количество аминокиселини.
ЗА ИМУНИТЕТ
Действа като мощен имуностимулатор. Подобрява резистентността на организма и премахва перманентната умора. Стимулира имунната и ендокринната система. Подмладява и удължава живота – биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява и бръчките са изгладени.
АНТИБИОТИК
Силен природен антибиотик, като добър помощник срещу белодробни възпаления причинени от вируси и инфекции.
ПРИ АНЕМИЯ
Високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора болни от анемия. Повишава хемоглобина.
ПРОБИОТИК
Съдържа на 50 живи фермента,от които над 20 са от рода на Лактобациликус.
СПЕЦИФИЧНО ДЕЙСТВИЕ: Антибиотично, диуретично, при кашлица, капиляроукрепващо, след сърдечен инфаркт, при чернодробен застой, при варикозни вени и язви, възстановяващи апетита, успокояващо при безсъние, укрепващо сърдечния мускул, регулиращо дейността на червата, подобряващо общото състояние, нормализиращо стомашната дейност, тонизиращо и подобряващо умствената дейност, регулиращо артериалното и венозно кръвообращение.
ПЕРГАТА Е БОГАТА НА:
- Витамин А (ретинол), много полезен при отслабването на зрението.
- Витамин C
- Витамин D (калциферол), необходим за изработване на хормона, отговорен за формирането на костите и за тяхната здравина.
- Витамин Е, необходим за неврози, двигателни смущения, отслабване на скелетната мускулатура.
- Витамин H (биотин)
- Витамин К
- Витамини от група B, чието недостатъчно количество в организма се проявява чрез нервни смущения, лош апетит, задух, стомашни разствойства, отичане на крайниците, болки в краката.
- Витамин Р (рутин), предотвратяващ кръвоизливи в мозъка, ретината на очите и сърцето
- ВЪГЛЕХИДРАТИ
- БЕЛТЪЧИНИ (до 30%)
- АНТИОКСИДАНТИ (полифеноли)
- МИНЕРАЛИ (фосфор, калий, калций, кобалт, натрий, магнезий, мед, селен желязо и др.)
- ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИ
- 80 ЕНЗИМА И КОЕНЗИМА (от които и жизненоважните 11, както и над 20 от групата на лактобациликус, необходими за добрата работа на нашата храносмилателна система)
- АМИНОКИСЕЛИНИ (22 вида аминокиселини и всичките незаменими аминокиселини - изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонон, триптофан, валин),
- ЛИПИДИ
- СЕЛЕН (бори се със свободните радикали, подмладява организма, повишава имунитета, оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдови проблеми и инфекциозни заболявания).
- ХОРМОНИ НА РАСТЕЖА
Противопоказания: Алергия към цветен прашец!
Работим с ЕКОНТ, кликентите ни получават 15% отстъпка от цената за доставка.
ОФЕРТА:
Странджански манов мед с ПЕРГА 0.750кг. - 16лв.
0.400кг. - 9лв.
ЗА КОНТАКТИ:
Стоян Тодоров
Пчеларска ферма "МАНА", гр. Царево
e-mail: manov_med@abv.bg
тел. 0895/433-782

                    Противопоказания: Алергия към цветен прашец!

http://manovmed.bg/images/articles/P1270224.JPG
0 Comments4117 Views

Спиртен екстракт от прополис #2
Date 10/04/12 - 03:31:18 PM
Прополисът се получава от кората на дърветата Елша, Върба и др. покрай реките в района на Странджа планина - екологично чист район. Представлява лепкаво вещество с жълто-зеленикав до тъмнокафяв цвят.Той е естествен антибиотик. Притежава противогъбично, антивиросно, противовъзпалително, анестезиращо действие и повишава имунитета на организма. Спомага за нормализиране на холестерола.  С него се увеличава ефектът от действието на антибиотиците от 10 до 100 пъти – неутрализира отровите и тежките метали в организма.Прилага се като спиртен разтвор или различни мехлеми, но не и в чист вид (само за мазоли и брадавици е допостимо) тъй като е много силен.

Препоръчва се при: грипни вируси, язва, гастрити, колити, възпаление на устната кухина и венците, херпес и афти, инфекциозни  стомашно-чревни заболявания.Съхранява се на тъмно и хладно.       

Дозата:При възрастни в чаша с хладка вода се капват 20 - 30 капки. При деца от 2 до 14 год. възраст в чашата се капват толкова капки, на колкото години е детето.Пие се сутрин половин час преди ядене.
0 Comments4084 Views

ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ #1
Date 10/04/12 - 03:20:06 PM
Пчелният прашец представлява преработен от пчелите цветен прашец. Той съдържа всички основни хранителни вещества, които са нужни на човека за поддържане на отлично здраве – богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други.                  Богат е на следните витамини – C, B1, B2, B3, B5, B6, В9, В12,  Е (Токоферол), H (Биотин). Съдържа редица микроелементи – фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо. Всичките незаменими аминокиселини – изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонон, триптофан, валин. Съдържа около 80 ензима и коензими, необходими за добрата работа на нашата храносмилателна система. Съдържа селен, който се бори със свободните радикали, подмладява организма, повишава имунитета, оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдови проблеми и инфекциозни заболявания. Богат е на лецитин, който нормализира обмяната на веществата и така регулира по естествен начин теглото. Високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора, болни от анемия. Изключително полезен за спортисти, хора, възстановяващи се след прекарана болест. Понижава нивото на холестерола в кръвта. Усилва половата активност и мъжката потентност. Намалява увеличената простата. Стимулира имунната и ендокринната система. Подмладява и удължава живота – биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява и бръчките са изгладени.
Начин на употреба :
- Взимаме 1 равна супена лъжица цветен прашец и разтваряме в ½  кофичка кисело мляко. Приготвяме го вечерта и го косумираме сутрин на гладно. Така организма ни най-добре извлича полезните вещества. Може  и направо да се яде, разтворен в мед или топла вода. Може и през деня, но на гладно.
Съхранява се в хладилник.
0 Comments4206 Views

Showing 6 articles from a total of 6
Вход
Име:
Парола:

Продукти

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ С МЕНТА 30мл.

СТРАНДЖАНСКИ ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ С ПАМУКЛИЙКА

ПРОПИ - СПРЕЙ ЗА НОС С ПРОПОЛИС И МАСЛО ОТ ХВОЙНА 30мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ И ХЕМОРОИДИ 30мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ С ДИВА ИГЛИКА 30мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ СЪС СМОЛА ОТ ПЛАНИНСКИ БОР 30мл.

ПРОПИ - БАЛСАМ ЗА УСТНИ 20 мл.

БИО СТРАНДЖАНСКИ ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ

ПРОПИ - ТОНИЗИРАЩ ЛОСИОН ЗА КОСА 30 мл.

ПРОПИ - СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 30мл.

ПРОПИ - НЕВЕН C

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВА МАС 30 мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ С ХРАСТОВИДЕН ПИПЕР 30мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ С НЕВЕН 30мл.

БИО СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД

Спиртен екстракт от прополис

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ ЗА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА 30мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ С ЛАВАНДУЛА 30 мл.

СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД С ПЕРГА

ПРОПИ - БАЛСАМ ЗА УСТНИ 5 мл.

ПРОПИ - ПРОПОЛИСОВ КРЕМ С КИТОВА МАС 40 мл.