Начало | Продукти | Галерия | За Нас | Фестивал | Контакти |
Навигация
» Начало
» Продукти
» Галерия
» За нас
» Фестивал
» Контакти
» МАГАЗИН
» FACEBOOKОт 15 до 19 април Фестивал на меда в София #12
Date 12/04/19 - 10:17:14 PM
Здравейте, пчеларска ферма "Мана" - ЗС Манол Тодоров ще ви предложи висококачествен био Странджански манов мед, био Странджански манов мед с ПЕРГА и био Странджански цветен пчелен прашец лично производство. Можете да ни намерите в градинката срещу Хали-те до Централна баня.
0 Comments2 Views

ПРЯСНА ПЕРГА С БИО СТРАНДЖАНСКИ МАНВО МЕД #11
Date 12/04/19 - 09:48:21 PM
НОВАТА РЕКОЛТА БИО СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД С ПЕРГА ВЕЧЕ Е НАЛИЧНА. ТОВА Е ПЪРВАТА ПЕРГА, КОЯТО ПЧЕЛИТЕ СА СЪБРАЛИ ОТ ВЪРБАТА И ДИВИТЕ ОВОШКИ. МОЖЕ ДА СИ Я ПОРЪЧАТЕ ПРЕЗ САЙТА ИЛИ НА ТЕЛ. 0895433782
0 Comments4 Views

Истории на успеха: Защитата на мановия мед в ЕС е #10
Date 21/01/19 - 08:23:37 PM
Тя е и гаранция за развитие на пчеларския сектор, категоричен е Манол Тодоров

автор: Жени Владинова

Манол Тодоров го познават пчеларите в цяла България. Той e изключително активен в пчеларската общност - защитава пчеларското съсловие и отстоява интересите им. Манол и синът му Стоян са хората, които положиха неимоверни усилия да популяризират Странджанския манов мед не само в държавите от Европейския съюз, но и в други страни. Единствената им цел е да създадат достоен имидж на продукта и да му отредят полагащото му се място като най-добър в света.

И резултатът е налице - през 2019 Странджанският манов мед ще получи защитено наименование за произход като бъде вписан в Европейския регистър на защитените наименования. През дългите години борба за постигане на защитеното наименование аргументите на Манол Тодоров са, че Странджа е защитена местност и това изключва интензивното земеделие. А това е идеална възможност за производство на биологични пчелни продукти. Но веднага професионалният пчелар напомня, че разходите за производство на такива продукти са големи. И не бива цената на биологичния и на конвенционалния мед да е една и съща.

Затова той и други негови колеги пчелари, произвеждащи биологичен мед, се надяват цената на биологичния мед и пчелните продукти от него да е поне с 30-40% по-висока от конвенционалния.

Манол не е сам в постигане на целите си. Той изцяло и безрезервно е подкрепян от сина си Стоян, както и от цялото си задружно семейство. Всички те заедно и упорито работят на пчелините. А те са много - в с. Фазаново, с. Велика, с. Варвара, гр. Ахтопол, с. Бродилово.

Куражът да изказват мнение, да изискват и да отстояват идеите си идват от 50-годишния семеен пчеларски опит и рутина която семейството има зад гърба си. Така че, представяйки Манол Тодоров, във всяка дума и изречение представяме семейната пчеларска ферма "Мана".

Историята на сегашния семеен бизнес започва много отдавна, когато с вързопи от покривки на гръб и пеша от гр. Приморско до с. Фазаново, бащата и майката на Манол пренасят две тръвни за мед. Именно тези пчелни семейства стават основата на пчелин от 12 кошера, който преди 50 години - през 1967 г., е настанен на острия завой на с. Фазаново.

В пчеларска ферма "Мана" се добиват: странджански манов мед, странджански манов мед с перга, странджански цветен прашец, странджански цветен прашец с памуклийка, спиртен екстракт от прополис - клеева тинктура др.

Помещението, където се добива медът, е регистрирано по Наредба щ 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

То е оборудвано и с разпечатваща машина, шнек, помпа за мед, електрически центрофуги, 3 маторатора, съоръжение за декристализация на меда, сушилня за пчелен прашец, парна восъкотопилка, веялка за цветен прашец - всичко необходимо за първичната преработка и съхранение на меда. За да изпълнява максимално добре изискванията на наредбата за биологичното пчеларство, семейството само добива восъка и произвежда восъчните основите за пчелните пити.

Дългите години работа в пчеларския бранш позволяват на Манол да е пределено наясно с проблемите и нуждите на пчеларите от Странджа. Винаги, когато има възможност, той е споделял, че пчеларите от Странджа, са убедени, че в техния край се произвежда най-чистият и най-качественият манов мед. Манол държи да се знае, че пчеларите в Странджа работят по различни програми, по една от които правят изследвания на пет проби от пет пчелина в пет независими лаборатории.

И всички те се надяват, че резултатите ще им дадат писмени доказателства по какво се отличава странджанският манов мед от другия, конвенционалния мед. Надеждата за пчеларите от Странджа се сбъдва най-после - тази година Странджанският манов мед ще получи защитено наименование за произход. А това вече дава възможност на фермерите да започнат да получават цена, каквато заслужават.

Известният пчелар от Царево води активен обществен и професионален живот.

Манол Тодоров може да бъде видян и на мирните пчеларски протести.

До него отново е синът му Стоян, а протестите са за опазване живота и здравето на пчелите с настояване за пълна забрана на употребата на неоникотиноидни препарати за растителна защита. Другата цел на Манол, за която работи активно и не жали сили и време, е обединяване на пчеларите в една организация, която да има лоби и да защитава техните интереси.

Членовете на семейството на Манол Тодоров са може би най-разпознаваеми и медийно представени пчелари в България. Те взеха участие в Европейската седмица на пчелите и опрашването в Брюксел под егидата на г-жа Мария Габриел. Тогава българският щанд е най-посещаван и семейство Тодорови представиха Странджанския манов мед.

Присъстваха и на Европейския форум на пчеларите, където се предостави възможност на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора.

А от 2004 г. насам семейството оганизира "Фестивал на странджанския мед и странджанския цветен прашец". Той се провежда през първата десетдневка на август в гр. Царево под мотото "Царево - царството на мановия мед!" През 2017 г. бе 14-ото й издание.

И през цялото време единствената цел на Манол е популяризирането на Странджанския манов мед и пчелен прашец

Затова и през годините той и семейството му са канени в различни държави - Турция, Норвегия, Белгия, Украйна, Хърватска, Румъния, Унгария, Франция, Гърция, Словения, Македония, Сърбия, Швейцария, Италия, Германия, Полша, Чехия и др., където представя странджанския манов мед и странджанския цветен пчелен прашец.

И въпреки голямата ангажираност Манол и семейството му се отнасят и с голяма грижа за децата

Семейството активно участва в Националната кампания "Медена закуска", организирана от еврокомисар Мария Габриел. По време на кампанията Манол Тодоров обяснява на учениците за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти.

Предоставят пълна и изчерпателна информация за тайната на пчеларския живот, пчелите и пчелното семейство, за ключовата роля на пчелите в екосистемата на планетата. Отново с децата семейството отбелязва празника на пчеларя Св. Харалампий.

Семейство Тодорови активно участва и в подготовката и провеждането на Първия световен симпозиум за мановия мед в Царево още през 2008 г. В него участват 85 учени от 26 държави от 4 континента. А в момента тече организация за подготовка на Втория световен симпозиум на мановия мед, който ще се проведе в края на юли 2018 г. в гр.Царево.

След всичко описано дотук, едва ли някой ще се учуди на признанието и наградите:

През 2000 г. Манол Тодоров е избран за "Пчелар N1 на България" - номинация на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и вестник "Пчелар и кошер".

През 2015 г. Манол Тодоров е награден с приза "Златната писалка" на вестник "Пчела и кошер".

През 2015 г. е получил награда за личност, популяризирала местни производства и продукти в Община Царево.

А през 2017 г. Областната експертна комисия по животновъдство - Бургас, обяви Манол Тодоров за "Най-добър пчелар в Бургаска област" за 2017 г.
0 Comments4 Views

ФЕСТИВАЛ НА МЕДА В СОФИЯ #9
Date 24/09/18 - 10:21:29 AM
ФЕСТИВАЛ НА МЕДА В СОФИЯ.

От 24-ти до 29-ти септември любителите на биологичен Странджански манов мед могат да ни намерят в градинката срещу Халите (пл. Бански). Странджански манов мед с перга вече е изчерпан, при нас продуктите свършват, защото са истински!
0 Comments1 View

НОВАТА РЕКОЛТА Е ПУСНАТА В ПРОДАЖБА #8
Date 11/08/18 - 02:56:53 PM
НОВАТА РЕКОЛТА БИОЛОГИЧЕН СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД Е ПУСНАТА ЗА ПРОДАЖБА В ОНЛАЙН МАГАЗИНА НА САЙТА!!!
0 Comments1 View

РЕКОЛТА 2018 ГОДИНА #7
Date 02/07/18 - 11:02:46 AM
В МОМЕНТА СМЕ В ПРОЦЕС НА ДОБИВАНЕ НА ПРЕСЕН БИО СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД.

ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТИ: 0895 433 782
0 Comments3 Views

ПРОДАДЕНО!!! #6
Date 22/05/18 - 09:04:43 PM
ЗДРАВЕЙТЕ!!! ЦЯЛАТА 2017-ТА РЕКОЛТА БИО СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД И БИО СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД С ПЕРГА Е ИЗЧЕРПАНА. ОЧАКВАМЕ НОВАТА 2018-ТА РЕКОЛТА ЮЛИ МЕСЕЦ. СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК, КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ ЦЕЛИЯ ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС Е, "СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД-ЗС МАНОЛ ТОДОРОВ"
0 Comments4 Views

НОВО!!! Странджански цветен прашец с ПАМУКЛИЙКА #5
Date 08/10/14 - 01:10:26 PM
Памуклийката е многогодишен храст, който расте на групи в сухи и неплодородни почви, в полупланинските и планински райони на Средиземноморието.
Цъфти през летните месеци. Един от видовете Памуклийка е Cistus Incanus ssp. Tauricus, който е саморасло и има високо съдържание на полифеноли. Това е билка, която е съхранила непроменени свойствата си през вековете.

ПОЛИФЕНОЛИ
Полифенолите са голяма група от химически съединения, открити в растенията. Те се характеризират с присъствието на повече от една фенолна група, като градивен елемент на молекулата.
Съществуват над 4000 полифенолни съединения. Много от тях са мощни антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, намаляват възпалението и забавят растежа на туморите. Полифенолите придават стипчав и лютив вкус на храните. Можете лесно да ги различите в силния чай, в червеното вино, в зехтина. Всичко, което придава стипчав вкус обикновено съдържа полифеноли.

ПАМУКЛИЙКАТА Е РАСТЕНИЕТО С НАЙ-ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПОЛИФЕНОЛИ В ЕВРОПА!


ПОЛИФЕНОЛИТЕ
са растителни вещества с антиоксидантни свойства и важно предпазващо действие за човешкото здраве. Проучвания са показали, че повишават доброто функциониране на организма и удължават средната продължителност на живота. Полифенолите спират и ограничават окисляването на липидите в кръвта, повишават нивата на "добрия" холестерол HDL и намаляват нивата на липопротеина LDL или "лошия" холестерол, който подпомага образуването на атеросклеротична плака, която причинява коронарната болест. Благодарение на противовъзпалителното си действие, те намаляват вероятността от образуване на тромби. Също така, имат способността да унищожават свободните радикали, които причиняват окисляване в организма и представляват основен фактор при преждевременното остаряване на кожата. Ограничаването на негативните резултати от окисляването при тъканите спомага и за превенция на рак.

Ако заедно с горното вземем предвид, че памуклийката е растението с най-високо съдържание на полифеноли в Европа, можем да си отговорим защо са толкова много благоприятните свойства на Странджанския цветен прашец с Памуклийка.
7 Comments2668 Views

СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД #4
Date 10/04/12 - 03:31:43 PM
Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природни дадености (въздух, почва и вода).Това се дължи на листните въшки и дъбовия жълъд, които се явяват продуценти на маната. Поради тази причина Странджански манов мед е един от най-качествения в света. Получава се от широколистни дъбови гори в района на Странджа. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.Странджански манов мед е най-добър за вашето здраве, защото има високи нива на: антиоксиданти, минерални вещества и олигозахариди.

Антиоксиданти
Антиоксидантите деактивират свободните радикали, които се причиняват от въздуха, слънчевата светлина и замърсяването. Те са медицински разпознати като причина за дегенеративни кожни заболявания като бръчки и промяна в цвета на кожата и могат да увредят клетките и да навредят на имунната система. Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне за ограничаване на тези негативни ефекти.

Олигозахариди
Олигозахаридите са пребиотик (храна за пробиотик), който помага да се поддържа и увеличава броят на "добрите" бактерии в храносмилателната система и да се намали количеството "лоши" бактерии (особено полезни след приемане на антибиотици). Те също така увеличават абсорбцията на калций и магнезий и помагат за елиминиране на токсините.


ДЕЙСТВИЕ:
Има противотуморно, антимикробно, антибактериално, противовъзпалително и диуретично действие.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:
  • Анемия.
  • Простудни заболявания.
  • Заболявания на горните дихателни пътища.
  • Бъбреците.
  • Пикочният мехур.
  • Действа успокояващо на нервната система.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Стимулира кръвообращението в коронарните съдове и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул.
  • Повишава хемоглобина.


Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, желязо, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите - глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. . Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората.


СЪСТАВ:въглехидрати, антиоксиданти, микроелементи, органични киселини, ензими, аминокиселини, витамини, липиди.           

Начин на употреба:
Обикновено се препоръчва 15-20 грама манов мед  дневно 1 час преди хранене. Разтворен в хладка вода или кисело мляко по-лесно се усвоява от човешкия организъм. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.За лечение на сърдечно-съдови и чернодробни заболявания медът се приема разтворен в топла вода - 3 пъти дневно по една супена лъжица, един час преди ядене.
http://manovmed.bg/images/articles/P1270203.JPG http://manovmed.bg/images/articles/P1270223.JPG
0 Comments4531 Views

МАНОВ МЕД С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ /ПЕРГА/ #3
Date 10/04/12 - 03:29:26 PM
Странджански манов мед с перга, представлява високо концентриран разтвор на перга в Странджански манов мед.Пергата e най-полезната и най-мощната храна в света! Изключително полезен продукт за здравето на човека. Тя е напълно натурална, усвояваща се на 100% от човешкия организъм, защото пчелите вече са обработили прашеца със своите жлези, обогатили са го с ензими, складирали са го в пчелните килийки, където е преминал млечно-кисела ферментация, затова пергата е многократно /близо цели 20 пъти/ по-полезна и силна от цветния пчелен прашец.

СЪДЪРЖАНИЕ:
Съдържа всички необходими ВИТАМИНИ, АМИНОКИСЕЛИНИ, МИНЕРАЛИ, ЕНЗИМИ и КОЕНЗИМИ, ХОРМОНИ НА РАСТЕЖА, ЛИПИДИ и др. По хранителна стойност на пергата не може да съперничи нито един естествен продукт. Пергата има добре изразен анаболен (градивен) ефект, тъй като е източник на белтъчна храна. . Пергата е най-добрата и оптимална комбинация между белтъчини, аминокиселини, минерали, витамини, хормони и ферменти срещаща се в природата. Всички тези шест компонента влизат в уникална реакция и синергия, като се допълват един друг и така още повече увеличават действията си. Затова има и широкоспектърни ползи, като едновременно е силен биостимулатор, анабол, пробиотик, имуностимулатор, енергетик, афродизиак, протектор на сърцето и въобще възстановява, лекува и защитава целия организъм:

ЗА СПОРТИСТИ
ПЕРГАТА има добре изразен анаболен (градивен) ефект, тъй като е източник на белтъчна храна. Възстановява организма от физически натоварвания, тъй като съдържа голямо количество аминокиселини.

ЗА ИМУНИТЕТ
Действа като мощен имуностимулатор. Подобрява резистентността на организма и премахва перманентната умора. Стимулира имунната и ендокринната система. Подмладява и удължава живота - биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява и бръчките са изгладени.

ЕСТЕСТВЕН АНТИБИОТИК
Силен природен антибиотик, като добър помощник срещу белодробни възпаления причинени от вируси и инфекции.

ПРИ АНЕМИЯ
Високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора болни от анемия. Повишава хемоглобина.

ПРОБИОТИК
Съдържа на 50 живи фермента,от които над 20 са от рода на Лактобациликус.

СПЕЦИФИЧНО ДЕЙСТВИЕ: Антибиотично, диуретично, при кашлица, капиляроукрепващо, след сърдечен инфаркт, при чернодробен застой, при варикозни вени и язви, възстановяващи апетита, успокояващо при безсъние, укрепващо сърдечния мускул, регулиращо дейността на червата, подобряващо общото състояние, нормализиращо стомашната дейност, тонизиращо и подобряващо умствената дейност, регулиращо артериалното и венозно кръвообращение.

ПЕРГАТА Е БОГАТА НА:
- Витамин А (ретинол), много полезен при отслабването на зрението.
- Витамин C
- Витамин D (калциферол), необходим за изработване на хормона, отговорен за формирането на костите и за тяхната здравина.
- Витамин Е, необходим за неврози, двигателни смущения, отслабване на скелетната мускулатура.
- Витамин H (биотин)
- Витамин К
- Витамини от група B, чието недостатъчно количество в организма се проявява чрез нервни смущения, лош апетит, задух, стомашни разствойства, отичане на крайниците, болки в краката.
- Витамин Р (рутин), предотвратяващ кръвоизливи в мозъка, ретината на очите и сърцето
- ВЪГЛЕХИДРАТИ
- БЕЛТЪЧИНИ (до 30%)
- АНТИОКСИДАНТИ (полифеноли)
- МИНЕРАЛИ (фосфор, калий, калций, кобалт, натрий, магнезий, мед, селен желязо и др.)
- ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИ
- 80 ЕНЗИМА И КОЕНЗИМА (от които и жизненоважните 11, както и над 20 от групата на лактобациликус, необходими за добрата работа на нашата храносмилателна система)
- АМИНОКИСЕЛИНИ (22 вида аминокиселини и всичките незаменими аминокиселини - изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонон, триптофан, валин),
- ЛИПИДИ
- СЕЛЕН (бори се със свободните радикали, подмладява организма, повишава имунитета, оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдови проблеми и инфекциозни заболявания).
- ХОРМОНИ НА РАСТЕЖА
Противопоказания: Алергия към цветен прашец!
Работим с ЕКОНТ, кликентите ни получават 15% отстъпка от цената за доставка.

ОФЕРТА:
Странджански манов мед с ПЕРГА 0.750кг. - 16лв.
0.400кг. - 9лв.
ЗА КОНТАКТИ:
Стоян Тодоров
Пчеларска ферма "МАНА", гр. Царево
e-mail: manov_med@abv.bg
тел. 0895/433-782

                    Противопоказания: Алергия към цветен прашец!

http://manovmed.bg/images/articles/P1270224.JPG
0 Comments4120 Views

Showing 10 articles from a total of 12 [ 1 2 ]
 Next 2 »
Вход
Име:
Парола:

Продукти